AGENDA

Donderdag 5 mei 2022 – Amnesty op de Bevrijdingsfestival Groningen: in actie voor Oekraïne

Ruslands geweld in Oekraïne moet stoppen. Met die boodschap voert Amnesty International op 5 mei actie op de Bevrijdingsfestivals. Amnesty laat festivalbezoekers op kaartjes aan de Russische ambassadeur schrijven waarom zij vinden dat het oorlogsgeweld moet stoppen. En via een speciale versie van het Jenga-spel maken de bezoekers kennis met het grote belang van mensenrechten. 

Iedereen kent de afschuwelijke beelden uit Oekraïne. Platgeschoten steden, duizenden burgerslachtoffers Oekraïners in schuilkelders en miljoenen mensen op de vlucht. Amnesty International doet onderzoek ter plekke en vond bewijs van mogelijke oorlogsmisdrijven , met name gepleegd door het Russische leger. Op de dag dat we onze eigen bevrijding vieren, voert Amnesty actie voor een einde aan het oorlogsgeweld in Oekraïne. 

mensenrechten-Jenga

Amnesty voert actie op elf Bevrijdingsfestivals die op 5 mei plaatsvinden. Daar vraagt de organisatie aandacht voor de mensenrechten met een speciale mensenrechten-variant van het Jenga-spel. Amnesty laat op de festivals een Jenga-toren verrijzen die is opgebouwd uit mensenrechten. Want de mensenrechten zijn een zorgvuldig samengesteld bouwwerk om mensen te beschermen tegen onrecht. Trek je er één steen uit, dan stort de toren in elkaar. Aan de hand van het spel nodigt Amnesty de bezoekers uit om van gedachten te wisselen over rechten als vrije meningsuiting, privacy en vrijwaring van discriminatie.

Bezoek op het Bevrijdingsfestival in Groningen de Amnesty-stand, doe mee aan het Jenga-spel en stuur een kaartje naar de Russische ambassadeur. 

Kijk voor meer Amnesty-informatie over de oorlog in Oekraïne op www.amnesty.nl/landen/oekraine

Zaterdag 18 december 2021

Van 12 tot 17 uur vind u een stand van Amnesty International op het A-kerkhof te Groningen. Te koop zijn o.m. kaarten en kaarsen en kunnen petities ondertekend worden.

10 december 2021 Write for Rights

Wereldwijd worden jaarlijks rond 10 december, Internationale dag van de Rechten van de Mens, miljoenen brieven geschreven tegen onrecht. Voor mensen die onterecht vastzitten, bedreigd en gemarteld worden omdat ze opkomen voor hun rechten. Ook in Groningen komen mensen samen tijdens de Write for Rights schrijfactie in Forum van 10 tot 17 uur. Tijdens Write for Rights schrijven mensen brieven naar autoriteiten van verschillende landen om hen ander druk te zetten. Dit jaar wordt via schrijfpakketten o.m. voor de tiener Mikita Zalatarou uit Belarus geschreven die vijf jaar jeugdgevangenis kreeg nadat hij vlakbij een demonstratie op een vriend stond te wachten. Doe mee met ‘s werelds grootste mensenrechtenevent.

Maandelijkse schrijfactie stadsgroep Amnesty GroningenDe stadsgroep van Amnesty International Groningen begint met een maandelijkse schrijfactie. Het gaat daarbij om het met de hand overschrijven van Engelstalige voorbeeldbrieven, die Amnesty International Nederland elke maand ter beschikking stelt.

Het eetcafé De Globe aan het Akerkhof ZZ 22 biedt daarvoor de ruimte aan. Elke eerste dinsdag van de maand van 12 tot 14 uur kan er – op gepaste afstand – rustig worden geschreven. De eerstkomende schrijfactie vindt plaats op dinsdag, 5 oktober 2021. 


Bij diverse gelegenheden werden leden van de stadsgroep de laatste tijd steeds vaker gevraagd of er niet ook regelmatig gemeenschappelijke schrijfacties voor belangstellenden in Groningen kunnen worden gehouden. Dankzij De Globe kan er nu aan deze vraag worden voldaan en is dit eventueel ook te combineren met een kopje thee of koffie. De stadsgroep zorgt voor schrijfgerei en postzegels.